Elérhetőségek

21. Szociális Hét Szombathely

Cím: 9700 Szombathely,
Kossuth Lajos u. 1-3.
Telefon: +36-94/520-159
E-mail:


Polgármesteri köszöntő


Örömmel köszöntöm az újonnan létrehozott oldal Látogatóit, különösen a szociális ágazat Szakembereit, és Szombathely város érdeklődő Lakosságát!

Városunk egy központi rendezvényét szeretném ismertetni az oldalt felkeresőkkel. Ez az új weboldal azért jött létre, hogy segítséget nyújtson a Szociális Hét programjai iránt érdeklődőknek, tájékoztatást nyújtson eseményekről, helyszínekről, időpontokról. Gondoltunk azokra is, akik nem tudnak részt venni a rendezvényeinken, ők videó felvételeken kísérhetik figyelemmel a Szociális Hét egy-egy elemét.  

Szombathelyen hagyomány, hogy minden év tavaszán a szociális szakma kerül az érdeklődés középpontjába. Az Önkormányzat, annak intézményei, gazdasági társaságai, szociális szolgáltatásokat nyújtó egyházi fenntartók, valamint a szociális civil szervezetek példás együttműködéssel rendezték meg az elmúlt 21 évben a Szociális Hetet.

A Szociális Hét rendezvénye 1996. évben indult útjára első alkalommal, melynek keretében Szombathely városában működő és a szociális gondoskodásba valamilyen formában bekapcsolódó civil szervezetek számára kívánt fórumot, bemutatkozási lehetőséget teremteni. A rendezvénysorozat kezdetben a szociális szakma szakemberei számára nyújtott társintézmények közötti ismerkedési lehetőséget, tapasztalatcserét elsősorban előadások, beszélgetések, szakmai konferenciák, kiállítások formájában. Évek óta egy-egy központi gondolat köré szerveződnek a Szociális Hét keretében elhangzó előadások, programok. Néhányat megemlítve ezek sorából, mint a "Szociális Európa", a „Fejlesztés Európai Éve”, az „Európai integráció folyamatának kapcsolata, összefüggései”, az „Esélyegyenlőség”, a „Munkanélküliség”, „Szociális gazdaság”, vagy „Út a munkába”. A szakmai előadások olyan témákat öleltek fel, mint a rehabilitációs munkahelyek teremtése, a szegénység elleni küzdelem, a nagycsaládosok helyzete, a megváltozott munkaképességű emberek integrált foglalkoztatása, a mozgás és hallássérült emberek, valamint a halmozottan sérültek speciális problémái.

A rendezvény koordinálására, megszervezésére az Önkormányzat a Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft.-t kérte fel, majd 2017. évtől már továbbadva a staféta botot, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény szervezi a rendezvényt és az elkövetkezendő években a tervek szerint a városban működő szociális intézmények váltják egymást a szervezésben.

Már az a tény is, hogy egymást követő 21 éven át a szociális szakma önmaga számára magas színvonalú rendezvénysorozatot képes szervezni nagy jelentőségű eseménnyé teszi a Szociális Hetet. Az elmúlt évek mindegyikében volt valami érdekesség, valami megújulás. Így kezdődött el a korábbi zárt, szakmaközi rendezvények kapuinak nyitogatása és Szombathely város lakosságának megszólítása programjainkra. Érzékenyítő programok szervezésére került sor a lakosság számára, ezáltal elérhetővé és megismerhetővé vált a szociális szakma. Szombathely Fő terén minden szociális intézmény és szervezet bemutatkozott, hoztak ízelítőt szolgáltatásaikból és külön kulturális programokkal is bemutatkoztak az intézmények dolgozói és ellátottjai.

A Szociális Hét fő helyszínét – a korábbi években – a Városháza, jelenleg az Agora Sportház, a Fő tér, a Bartók terem, valamint a szervezésben közreműködő partner intézmények szakmai programjainak otthont adó intézmények biztosítják.

 A Szociális Hét szervezésében az alábbi intézmények/szervezetek vesznek részt:

  • Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft.
  • Pálos Károly Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Szolgálat
  • Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény
  • Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet
  • Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház
  • Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
  • Esőemberke Alapítvány

A Szociális Hét ideje alatt minden szervezet különböző, a szakmában dolgozó munkatársak érdeklődését felkeltő, „saját” eseményekkel is készül. Lesz kerekasztal beszélgetés, fotó -, illetve rajz kiállítás, előadások, nyílt nap, esélyegyenlőséget támogató interaktív rendezvény. Az eseménysorozat fókuszában a segítő szakma áll, a szociális területen dolgozó kollégák, szakemberek hivatása kerül előtérbe. A rendezvény ideje alatt a szakemberek megismerhetik egymás munkáját, bepillantást nyerhetnek egymás innovatív törekvéseibe, új irányokat fedezhetnek fel.

A Szociális Hét rendezvényei hozzájárulnak ahhoz, hogy Szombathely városa a Segítés városa tudjon lenni a szó legszorosabb értelmében, és a szociális szakma megújulását segíti elő minden év tavaszán.

A szociális területen dolgozók számára a Szombathely Város Önkormányzata által alapított kitüntetéseket a Szociális Héten adják át. A Szociális hét zárásaként egy díjátadó gála keretében kapnak kitüntetést a szociális szférában kiemelkedő munkát végző dolgozók.

Minden kedves Látogatónak jó böngészést kívánok!

Dr. Puskás Tivadar
polgármester


Megosztás


Vissza az előző oldalra!
21. Szociális Hét Szombathely - Magyar